Ο σχεδιασμός της Φαληρικής Ζώνης αποτελεί τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού της παραλιακής ζώνης που εκτείνεται από το Δυτικό όριο του Φαληρικού Όρμου μέχρι και την χερσόνησο της Βουλιαγμένης. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (Ο.Ρ.Σ.Α.), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συνέταξε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης για τα επιμέρους τμήματα της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου.
Η παραλιακή ζώνη του Φαληρικού Όρμου, μήκους 2 χλμ, αποτελεί ιστορικά τη φυσική διέξοδο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας στο Σαρωνικό. Η περιοχή απέκτησε νέα μορφή και προοπτικές για ριζική ανάπλαση με γνώμονα τη συνολική αναβάθμιση του μητροπολιτικού συγκροτήματος μέσα από τους σχεδιασμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς αποτέλεσε έναν από τους κύριους πόλους, με τη φιλοξενία των αγωνισμάτων Beach Volley, Handball και Tae Kwon Do. Σημαντικό μέρος του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπλασης πραγματοποιήθηκε ήδη στα πλαίσια της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ το τμήμα των έργων υποδομής και αναπλάσεων που αποτελεί το αντικείμενο του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου» δεν υλοποιήθηκε εξ αιτίας των τότε ανελαστικών χρονικών δεσμεύσεων και των οικονομικών περιορισμών.
Τα έργα υποδομής και ανάπλασης που εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου αποσκοπούν:
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση του γεγονότος ότι ο προς υλοποίηση ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που αφορά στο σύνολο των υπολειπόμενων παρεμβάσεων στο Φαληρικό Όρμο -με εξαίρεση πρόσθετες παρεμβάσεις στη Ζώνη ΙΙΙ, πρώην Γ1, για τη δημιουργία του Συνεδριακού Κέντρου - αποτελεί ένα λειτουργικό και αισθητικό σύνολο βασισμένο: (α) στην υφιστάμενη κατάσταση και στις προβλέψεις του Μεταολυμπιακού Σχεδιασμού με τη μετάθεση της νέας Λ. Ποσειδώνος προς νότο και την ολοκλήρωση του πλέγματος των αντιπλημμυρικών καναλιών, (β) στις προβλέψεις και στον σχεδιασμό του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος, που κατά το δυνατό ενσωματώνονται, διασφαλίζοντας έτσι μια απόλυτα ομαλή και αρμονική προσαρμογή στην τελική εικόνα ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Φαλήρου και δημιουργώντας ένα διεθνούς εμβέλειας και χαρακτήρα πόλο πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού.